Betalen met qPAY verovert Nederland

Herken je dit?

Die stapel acceptgiro’s die je steeds laat liggen omdat je dat ingewikkelde IBAN-nummer en die onbegrijpelijke code moet overtikken…

Die collectant die, druipend van de regen, voor niets bij jou heeft aangebeld, omdat je weer geen contact in geld in huis hebt liggen.

En dan dat etentje dat een van je vrienden heeft betaald, en je even snel terug wilt betalen. Zit je weer met dat onmogelijke IBAN te klungelen.

Je kunt dit nu achter je laten! Hier is qPAY.

qPAY, hoe het werktBetalen doe je veilig en vertrouwd met je eigen bank app op je telefoon via qPAY. Je weet direct wat je saldo is, en de betaling wordt meteen afgeschreven van je rekening. Als je wilt kun je altijd het bedrag of de uitvoerdatum aanpassen. Je bent dus volledig zelf in controle over je betaling.

Hebben bedrijven of winkeliers hier ook nog voordeel van? Beslist. Rekeningen worden eerder betaald, geen tikfouten meer bij het overnemen van het betaalkenmerk (en in 2019 is er geen acceptgiro meer). Er wordt direct betaald vanuit je eigen bank app. Dus geen afhankelijkheid (storing) of kosten die betaald moeten worden aan alle partijen die nu nog tussen een betaaltransactie zitten (bijvoorbeeld bij iDEAL). En er is direct betaald, voor de winkelier is er geen risico op het terugboeken van eenmalige incasso’s.

qPAY, wat je er mee kunt doenEn, als straks real time betalingsverkeer geregeld is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat direct zeker is dat er betaald is kan er ook worden afgerekend in supermarkten en bij tankstations.

Is het veilig?

Dit is net zo veilig als het uitvoeren van een gewone overboeking via je bank app. Je kunt zelf de betaling nog controleren en aanpassen voordat je hem bevestigt.

Te gek, vind je niet? Waar kan ik hier nu al mee betalen?

Helaas. Het bestaat nog niet. Maar met enkele weken overleg voor het afspreken van een standaard en dan inbouwen van deze oplossing kunnen de banken dit toch wel begin 2016 gerealiseerd hebben?

Is het toekomstvast?

Ach, niet echt FinTech zo’n QR code uiteraard. Maar totdat er een open en overal beschikbare standaard is voor betalen met je mobiel is dit een zeer veilige en voor iedereen makkelijk te gebruiken methode.

Ook al lijkt het niet zo FinTech. Recent zijn er wel erg veel initiatieven rond deze oplossing. Dirk van den Broek en DekaMarkt gaan begin 2016 de Zweedse betaaloplossing SEQR uitrollen in al hun winkels. Dat zijn 107 Dirk supermarkten en 85 DekaMarkt winkels. Wat mooi is van deze oplossing is dat deze ook meteen al je spaarpunten en bonnetjes bijhoudt. Betalen gaat uiteindelijk via een eenmalige incasso.

Ook Wallmart, een grote retailer in Amerika, rolt een vergelijkbare oplossing uit. Ook zij kiezen voor het gebruik van de veilige en relatief simpele QR code. En Chase Bank lanceerde recent ook haar eigen QR betaal methode.

Betalen met je QR code vanuit je eigen bank app. Vanaf 2020 zal er een beter alternatief zijn. Maar tot die tijd wellicht een zeer reƫle, goedkope en veilige betaaloplossing.

Wil je bij de volgende even een mail ontvangen? Laat je email adres achter.