Met crowdfunding een bank opdrichten

Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat ‘burgers banken beu zijn’. En daarom wordt er een nieuwe bank op gericht. Een bank die het allemaal anders gaat doen, beter. Gefinancierd doormiddel van crowdfunding.

Zonder bonussen en ‘foute’ producten. En waar de burger het zelf voor het zeggen heeft…

Wow.

Deze nieuwe bank, De Financiële Coöperatie, wil binnen een half jaar 200.000 euro bij elkaar halen door middel van crowdfunding. Dit om de opstartkosten te betalen, van iedereen die mee wil doen wordt 20 euro gevraagd.

Dit in navolging van een vergelijkbaar initiatief, een collectief van een aantal personen en maatschappelijke organisaties, die dit in België recent ook hebben gedaan, NewB. Zij hebben nu het eerste kapitaal bijeen om te onderzoeken hoe ze het opzetten van een bank nu vorm gaan geven.

Nu komen bij mij de volgende vragen op:

  1. Waarom zou er in Nederland behoefte zijn aan een nieuwe bank, wanneer een zelfde concept er straks in België ook al is met New-B? Met SEPA zijn de betaalgrenzen straks weg. Bundel de krachten!
  2. Waar is de visie? Alleen een bank oprichten omdat al die andere banken het ‘OzoSlecht’ doen is geen visie die lang stand houdt.
  3. De 200.000 euro is nooit genoeg om een bank op te richten, hoe wordt de rest van het noodzakelijke kapitaal opgehaald?

En

Ieder jaar stappen tussen de 80.000 en 100.000 klanten over naar een andere bank.

Slechts 80.000 tot 100.000… Iedereen blijft zitten waar hij zit. Ondanks alle kritieken op banken die ik dagelijks in de krant lees.

Er zijn dit jaar 1.200.000 personen van zorgverzekeraar gewisseld! Als je naar deze cijfers kijkt lijken burgers eerder de zorgverzekeraars beu te zijn, niet de banken…

En als je coöperatief wilt bankieren kan dat al in Nederlands, bij de Rabobank. En wanneer je naar een bank wilt die niet behoort tot de al lang ‘gevestigde orde’ kan dat ook. Er zijn een aantal relatief jonge spelers op de markt die kort genoeg bestaan om hier nog niet bij te horen, bijvoorbeeld de Triodos Bank of Knab.

Ik laat mijn 20 euro nog even op m’n oude en vertrouwde bankrekening staan…